Busstop Leidsche Rijn Centrum

-

Aan weerszijden van de A2 tunnel bij Utrecht ontvouwt zich over de kap het centrum van Leidsche rijn. Bovenop de A2 tunnelbak ontstond de vraag voor het ontwerp van een busstop. Met een miniem programma van eisen en de handicap van de maximale belasting, is toch een overkapping ontworpen die zich in maat en schaal vastmaakt aan het stedelijk weefsel en een belangrijke schakel is in de stedelijke context: op de kop van het Berlijnplein, grenzend aan spoor en tunnelmond maakt de overkapping een front en beëindigt zo de grote open ruimte. In de andere richting maakt het zich vast aan de diagonaal uit het stedenbouwkundig frame.
Het concept bestaat uit een evenwichtsspel met staal en doek, waarin schoonheid en techniek samengaan: aan 10 kolommen van 15 m hoog hangt een samengesteld driehoekig stalen frame van 55 * 70 meter waartussen naar onder en naar boven membranen worden op- en afgespannen. Hierdoor ontstaat een kathedralisch effect. De kabels en stangen, goten en klemlijsten, hemelwaterafvoer, kleur; samen verrijken en versieren ze dit beeld en maken zo de ornamenten.

 

Jaar: 2018
Afmeting: 2000m2
Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Status: Opgeleverd

Team
Ontwerp: AnnA
Constructeur: ABT
Uitvoering: van Wijk Nieuwegein, Buiting staalbouw, Buitink Technology, Tentech
Supervisie: JCAU
Landschapsarchitect: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten